ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

 

Η Ακροβατική Γυμναστική επίσημα εντάχθηκε στην F.I.G. το 1999, όταν αποσυνδέθηκε από την I.F.S.A. Η Ακροβατική Γυμναστική είναι ένα από τα παλαιότερα αθλήματα που υπάρχουν . Γινόταν στην Ελλάδα τα γνωστά μας ταβροκαθάψια στην Κρήτη. Η λέξη προέρχεται από το Ελληνική ακροβατώ. Το άθλημα απαιτεί θάρρος, δύναμη , ευλυγισία . Οι ασκήσεις συνοδεύονται με μουσική, αρμονικά σύμφωνα με το πρόγραμμα των γυμναστών-αθλητών υπάρχει χορογραφία, και εκτελούνται ομαδικές ασκήσεις , με πολύ θέαμα.

 

Η Ακροβατική Γυμναστική απαιτεί απόλυτο έλεγχο του σώματος , γίνονται ασκήσεις στο έδαφος και στον αέρα. Στοιχεία του συγκεκριμένου αθλήματος χρησιμοποιούνται και σε επιμορφωτικά προγράμματα πιλότων , κοσμοναυτών και αλεξιπτωτιστών.

 

Τα είδη της Ακροβατικής Γυμναστικής είναι πέντε . Τα ζευγάρια γυναικών , τα ζευγάρια ανδρών , τα μικτά ζευγάρια , τριάδες γυναικών και τετράδες ανδρών. Ο χρόνος κάθε προγράμματος είναι έως 2:30 λεπτά και εκτελούνται ασκήσεις σε έδαφος διάστασης 12 χ12 . Το κάθε πρόγραμμα έχει στοιχεία χαρτογραφίας , ατομικών ασκήσεων , και ακροβατικών ασκήσεων δηλ. συνασκήσεων.

 

Υπάρχουν τριών ειδών προγράμματα στην Ακροβατική Γυμναστική. Το πρώτο πρόγραμμα με ασκήσεις ισορροπίας , το δεύτερο πρόγραμμα με ασκήσεις τέμπο δηλαδή πετάγματα στον αέρα και το τρίτο πρόγραμμα που είναι μικτό δηλαδή περιέχει ασκήσεις ισορροπίας και τέμπο.

 

Η Ακροβατική Γυμναστική είναι ένα πάρα πολύ θεαματικό άθλημα που κρατάει τους θεατές σε συνεχή αγωνία. Κάθε πρόγραμμα είναι διαφορετικό με ξεχωριστή μουσική καθώς και οι εμφανίσεις των αθλητών και αθλητριών ποικίλουν ανάλογα με το θέμα που παρουσιάζουν.